DEPARTMENT OF THE TREASURY

Employer Identification Number:
20-4015530
DLN:
17053157113046
Contact Person:
MRS. C. SMITH ID& 52445
Contact Telephone Number:
(877) 829-5500
Accounting Period Ending:
December 31
Public Charlty Status:

19082

G O S SR H&Y 1, 2006
7 | . Contribution Deductibility:
Yes
Advance Ruling Ending Date:
December 31, 2010

'- eview of your application for tax

1‘ 5

tatus we have determ aft exempt from Federal income tax

83 m M#n 501(c) (3) of the Internal Revenue Code. Contributions to you are
éé%?f ~ e under section 170 of the Code. You are also qualified to receive
m Wtihle bequests, devises, transfers or gifts under section 2055, 2106
:Aa T#Fhiﬂﬁﬁ*ﬁﬁ'thl Code. Because this letter could help resolve any questions

ng your iﬁnnpt status, you should keep it in your permanent records.
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Mt under section 501(c) (3) of the Code are further classified
mm charities or private foundations. During your advance ruling
will be treated as a public charity. Your advance ruling period
s the effective date of your exemption and ends with advance ruling

m ﬁm in the heading of the letter.

. advance ruling period, we will send you
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Sincerely,

Lois G. Lerner

Director, Exempt Organizations

Rulings and Agreements
nformation

for Organizations Exempt Under Section 501 (c) (3)
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SYNERGETICS COLLABORATIVE (SNEC)

INFORMATION FOR ORGANIZATIONS EXEMPT UNDER SECTION 501 (¢) (3)

WHERE TO GET FORMS AND HELP

You can obtain forms and instructions by calling toll free 1-800-829- 3676,
through the Internet Web Site at www.irs. gov,

and at local tax assistance
centers.

You can obtain additional information about mOSt topics discussed below through
~our customer service function by calling toll free 1-877- ~829-5500, or on our
Site at www.irs.gov/eo. In addition, you should sign up for Exempt
. f;& _f_"i;gg&ﬁnl; EO Update, a regular e-mail newsletter that highlights new
-':m w.%mi&m posted on the charities pages of irs.gov. To subscribe, go to
”ﬁ5¢%ﬁvhfjfimiagﬁwfﬁb and click on "EO Newsletter."
o
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NOTIFY US ON THESE MATTERS

zﬁﬁ&r name, address, purposes, operations or sources of financial
~inform our TE/GE EO Determinations Office at the following

ﬂiizf%ﬁg;ﬂﬂmﬁtiamﬂ‘mu# strvica. P.O. Box 2508, Cincinnati, Ohio 45201.
s ameénd your organizational document or by-laws, or dissolve, provide
ﬁgﬂﬁﬁquJ; .ff?ﬂﬂth-' copy of the amended documents. Please

| loyer identific A number on all returns you file and in all
currespnndance with the Internal Revenue Service.

FILING REQUIREMENTS

in your exemption letter, we indicated whether you must file
of Organization Exempt From Income Tax. If your exemption letter states that
you are not required to file Form 990, you are exempt from these requirements.
Otherwise, if your gross receipts are normally more than $25, 000, you must file

Form 990 or Form 990-EZ with the Ogden Submission Processing Center, Ogden, UT

Form 990, Return

You are eligible to file Form 990-EZ if your gross receipts are normally

between $25,000 and $100,000, and your total assets are less than $250.000.
You must file the complete Form 990 if

your gross receipts are over 3100, 000,
umwmmmﬂmm mmamm.tmmmta
compute your "normal" receipts. é |

Form 990 Schedule A is required for both Form 990 and Form 990-EZ.
Organizations With Gross Receipts of $25,000 or Less

For tax periods beginning after December 31, 2006, you must file an annual

electronic notice if your gross receipts are normally $25,000 or less.

Alternatively, you may file a complete Form 990 Package if we send one to you.

Exception: Section 509(a) (3) supporting organisations must file Form 990 ox

Letter 10485 (DOJOG)



SYNERGETICS COLLABORATIVE (SNEC)

normally $5,000 or less may fil
Form 990 or Form 990-EZ.

Due Date of Return or Annual Electronic Notice

Your return or annual electronic notice is due by the 15th day of the fifth
month after the end of your annual accounting period. There are penalties for
failing to file a complete return timely. For additional information on
penalties, see the Form 990 instructions or call our toll free number.
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gjisﬁi#;iféiﬁmwﬁ"ﬁ&n. Revocation of Tax-Exempt Status 5
Vi ?ﬁfﬁ}ﬁﬂgﬁﬁﬁiﬁﬁfi”ﬁ“ beginning after December 31, 2006, your tax-exempt status will

S be revol as of the filing due date of the third
~ three consecutive years Form 990, Form
LS
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tax-exempt status is revoked because you failed to file for three
isecutive years, you must reapply for exemption and pay the appropriate user
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year if you fail to file for
990-EZ, or the annual electronic notice.
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' UNRELATED BUSINESS INCOME TAX RETURN
o R o

if you receive more than $1,000 a lally in gross receipts from a regular trade
or business, you may be subject to Unrelated Business Income Tax and required

to file Form 990-T, Exempt Organization Business Income Tax Return. There are
several exceptions to this tax:

1. 1Income you receive from the performance of your exempt activity,

2. Income from fundraisers conducted by volunteer workers, or where
donated merchandise is sold, and

3. Income from routine investments such as certificates of deposit,
i savings accounts, or stock dividends.

This income is called "debt
;zt;iqggipiunal information regarding unrelated business

PUBLIC INSPECTION OF APPLICATION AND INFORMATION RETURN

You are required to make your annual informatien return, Form %90 or

Form 990-EZ, available for public inspection for three years after the later
of the due date of the return, or the date the return is filed. This rule also
applies to any Form 990-T filed after August 17, 2006. You are also required
to make available for public inspection your exemption application, any

supporting documents, and your exemption letter. You must also provide copies

Letter 1045 (DO/CQ)




SYNERGETICS COLLABORATIVE (SNEC)

FUNDRAISING

Contributions to you are deductible only to the eéxtent that they are gift
. Do consideration is received in return. Depending on the ci i
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BUTIONS OF $250 OR MORE

Substantiation from the charity for any charitable
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... ‘Although it is the donor's responsibility to

e B }
B o~ b
b R

statement listing any cash contribution or describing any
s - T ‘*_ _. ’5&-“’?"‘ ful,
- L | Y ' ;

- .
1 I|' tr ¥ -'ﬁq‘lr-

.o AR s SR

o Y e e T
b T it B .
N R

| s g s
electronic (e-mail) or Computer-generated forms are acceptable.
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The donor is respomsible for the valuation of donated property. However, vour

written statement must provide a sufficient descriot]
tion to su 3 ;
contribution. P pport the donor's

For contributions of cash, a check or other monetary gift made on or after
Jm:ry 1, 2007, a donor cannot claim a tax deduction unless the donor
maintains a rmrd.of the contribution in the form of either a bank recoxrd
{such as a cancelled check) or a written communication from the charity (such

as a receipt or letter) showing the name of the chari
rity, the date of the
contribution, and the amount of the contribution.

i For additional informa Fraty : _
1771, Charitable Con R R M B Ak e

zr *d property, see Publication 561,
| CONTRIBUTIONS OF MORE THAN $75 AND
CHARITY PROVIDES GOODS OR SERVICES

You must provide a written disclosure statement to donors who receive goods or
services from you in exchange for contributions in excess of $75.

Contribution deductions are allowable to donors only to the extent their
gontributions exceed the value of the goods or services received in axchange.

Letter 104% (DOJOW)




‘ SYNERGETICS COLLABORATIVE (SNEC)

Ticket purchases and similar payments in conjunction with fundr
may not necessarily qualify as fully deductible contributions, depending on the
circumstances. If you conduct fundraising events such as benefit dinners,
shows, membership drives, etc., where something of value is received, you are
required to provide a written statement informing donors of the fair market

value of the specific items or services you provided in exchange for
contributions of more than $75.

aising events

You should provide the written disclosure statement in advance of any event,
determine the fair market value of any benefit received, determine the amount
of the contribution that is deductible, and state this information in your
- fundraising materials such as solicitations, tickets, and receipts. The amount
| ﬂ}z~ﬁ;na_ff“#aﬁﬁﬁ“:n'ﬁaw that is deductible is limited to the excess of any money
:Iﬁ Eﬂiédfl ﬁ&@;ﬁﬁiﬂhmﬁfraHY'prﬁperty other than money) contributed by the donor less
 the value _yuwt'ﬁﬂtserviaea provided by the charity. Your disclosure
- should be made, no later than, at the time payment is received.
ﬂ&sEE§%aihm!Rcﬁpt10ns, your disclosure responsibility applies to any
g circumstances where each complete payment, including the
'na_partimn¢ exceeds $75. For additional information, see Publication
1w;buh1mﬁatiﬁﬁ 526, Charitable Contributions.

-~ EXCESS BENEFIT TRANSACTIONS

2R RS |

;w: “ba&ﬁinﬁaﬁaﬁaaguvuuned.by section 4958 of the Code. Excess
| tions involve situations where a section 501 (c) (3) organization
prﬂvidﬂs an unreasﬂnable benefit to a person who is in a position to exercise
substantial influence over the organization's affairs. If you believe there
may be an excess benefit transaction in which you are involved, you should
report the transaction on Form 990 or 990-EZ. For information on how to
correct and report this transaction, see the instructions for Form 990 and
Form 990-EZ, or call our toll free number shown above.

EMPLOYMENT TAXES

If you have employees, you are subject to income tax withholding and the social
security taxes imposed under the Federal Insurance Contribution Act (FICA).
You are required to withhold Federal income tax from your employee's wages and
you are required to pay FICA on each employee who is paid more than $100 in

ax ~ To knﬂw hnw much income tax to withhold, you
Tﬁwn,‘ o ,-Lﬂﬁg;gﬁmﬁﬁq ------ ﬁﬁlﬁﬁﬂ!ﬂﬂt-ﬂiﬁﬁﬂfiﬂiﬁﬁw on file
*11 w;;:; n qﬂ -y 1 section 501(c) (3) of the Code
:‘ deral U g mauem (FUTA) tax.

- ALy ¥ AR

- "*ﬁfi“'uﬂilnilli T‘u1au4¢., tpublieatinu 15-A) .
m tax responsibilities as an employer.

Letter 1045 (DO/CWG)
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: mm COLLABORATIVE (SNEC)

gM&i may employ both ministers and church workers. Employees of churches

emﬂ;' church-controlled organizations are subject to income tax withholding, but

rﬂmiyiha exempt from FICA taxes. Churches are not required to pay FUTA tax. 1In

~ addition, although ministers are generally common law employees, they are not
treated as employees for employment tax purposes. These special employment tax
rules for members of the clergy and religious workers are explained in
publication 517, Social Security and Other Information for Members of the
Clergy and Religious Workers. Churches should also consult Publications 15 and
15-A. Publication 1828, Tax Guide for Churches and Religious Organizations,

also discusses the various benefits and responsibilities of these organizations

under Federal tax law.
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' j{.;f:ff?f'ﬂ-a is a private foundation unless iskfatle smdoms 0
- miﬁﬂed from the definition of that term g
a) (1), (2), (3), or (4)]. Inm effect, the
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AL ‘gi@m into two classes, namely private

, public charity 18 Bshown, 10’
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57 for additional

ﬁubiic charity status.

GRANTS TO INDIVIDUALS

rmation is provided for organizations that make grants to
an individual grant program +hat was not described

please inform us about the program.

g m following info
%7“' jividuals. If you begin

d'

our Mtﬁ.ﬂn application,

ﬂis;_:rihut:a to an individual as a grant must be made on a true

e basis in furtherance of the purposes for which you are organized.

demonstrate
ybn:'hau~ keep adequate records and case histories that
: i e For example, YOu

to individuals serve your charitable purposes. e
#wit.im to Bubatantiate the baslﬂfﬂr granta awarded to
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Form 1023 . 10-2004) Name: Synergetics Collaborative (SNEC) 20 4
. [XLEI__Public Charity Status (Confinuved) - R A s Page 11

e 509(a)(4)—an organization organized and operated exclusively for )

testing for public safet
f 508(a)(1) and 170()(1)(A)(iv)—an organization operated f =
BRI B & OV T artal Cht p or the benefit of a college or university that is owned or

g S509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(vi—an organization that receives a substanti i
al part of its fina
of contributions from publicly supported organizations, from a governmental unit, or frgrﬂiihzuggr?;air ;EEI':E 1

h 509(a)(2)—an organization that normally receives not more than one third of i
- of its financial support
investment income and receives more than one-third of its financial support from cnntribt?t‘i);ns fﬁ;nmgtgf:h'
fees, and gross receipts from activities related to its exempt functions (subject to certain axceptinns) ]p

I A publicly supported organization, but unsure if it is described in 5a or 5h izati -
decide the correct status. g . The organization would like the IRSto /]

) EN - Bl

6 |If you checked box g, h, or i in question 5 above, you must request either an advance or
/e, a definitive rulin
selecting one of the boxes below. Refer to the instructions to determine which type of ruling you are eligihlg E:Iyr&t:&iue

a Request for Advance Ruling: By checking this box and signing the consent, pursuant to section 6501
the Code you request an advance ruling and agree to extend the statute of limitations on the assessme(gg(?f # =
excise tax under section 4940 of the Code. The tax will apply only if you do not establish public support status
at the end of the 5-year advance ruling period. The assessment period will be extended for the 5 advance ruling
years to 8 years, 4 months, and 15 days beyond the end of the first year. You have the right to refuse or limit
the extension to a mutually agreed-upon period of time or issue(s). Publication 1035, Extending the Tax
Assessment Period, provides a more detailed explanation of your rights and the consequences of the choices
you make. You may obtain Publication 1035 free of charge from the IRS web site at www.irs.gov or by calling
toll-free 1-800-829-3676. Signing this consent will not deprive you of any appeal rights to which you would
~ otherwise be entitled. If you decide not to extend the statute of limitations, you are not eligible for an advance

3 .'_.i - |'-.¥‘:.; q.t._
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Chris J. Fearnley 15 February 2007

----------------------------------------------------------------------------------------------

(Type or print name of signer) (Date)
Executive Director

For Director, Exemp{ Organizations
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) Red or Definitive Ruling: Check this box if you have completed one tax year of at least 8 full months and
g inline 5 above mmﬂ you checked box h in line 5 above. If you checked box i in line 5 above,
Sy e ot s 0Y) end (3,
@ (e) Enter 2% of line B, column (e) on Part IX-A, Statement of Revenues and Expenses.
e 1_%‘“ | ; the name and amount nnmulmwwmw,ﬂwm D
gifts totaled more than the 2% amount. If the answer is “None, mmm“ =
each are included on lines 1, 2, and @ of Part IX-A. Statement of Hevenues ane
or is * check this box.
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